Wat is 5G

Bijna iedereen in Nederland heeft 4G op zijn telefoon. Ideaal om te surfen, gamen of video’s te kijken op je mobiel. 5G is de opvolger van 4G. De snelheden van 4G zijn vele malen hoger.

De naam 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Kenmerkend voor 5G is de extreem hoge snelheid. Maar het is niet alleen sneller, het kan ook meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een veel langere batterijduur. Naast telefoons kunnen ook apparaten 5G gebruiken, bijvoorbeeld drones of zelfrijdende auto’s. Tenslotte is de vertraging in het netwerk vele malen kleiner vanwege de grotere bandbreedte die de 5G techniek gebruikt.

De mogelijke snelheden van 5G zijn zo hoog dat het een serieuze vervanger kan worden van ‘vast internet’, dit zou betekenen dat glasvezel/kabel en DSL verbindingen overbodig zouden kunnen worden.

Inmiddels is er op kleine schaal getest met 5G. Samsung heeft tijdens deze test een snelheid van 1,25 Gbit per seconde gehaald, honderden keren sneller dan 4G dus. De verwachting is dat 5G pas na 2020 beschikbaar komt.

Proeftuin Nederland

Vodafone heeft op 9 juli 2019 een test met 5G uitgevoerd in Limburg. In Maastricht is op het bestaande 3.5 GHz netwerk een verbinding tot stand gebracht. Dit is de voorloper voor het testnetwerk in Eindhoven die in de loop van dit jaar moet komen.

Veiling

De Europese Unie heeft drie frequentiebanden aangewezen voor 5G: de 700 MHz, 3,5GHz en 26 GHz band. De overheid moet nog een besluit nemen welke frequenties er wanneer precies beschikbaar komen voor 5G in Nederland. Dat gebeurt via de komende frequentieveilingen. De voor de uitrol van 5G belangrijke 3,5 GHz-band zal pas eind 2021 of begin 2022 geveild worden. En dan moeten de providers nog een netwerk opzetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *